2017. március 8., szerda

31. Vörös iszony 6. nap

Amikor Mex és Aisa a sportcsarnokban töltött éjszaka után a város egyetlen vörös zónája felé vette az irányt, még nem gondolta, hogy teljesen felesleges elindulniuk.
Már az első katonai ellenőrzésen elbuktak. Az eddig formaságnak vélt karszalag az identitás és a létezés új értelme lett. Legalábbis is az ellenőrző pontokon semmi más nem számított. Egyszerűen nem mehettek be a lezárt területre. A rendberakás oroszlánrészén már túl volt a város. Az előző napi tömegesen elvégzett munka szinte varázsütésre pár utcányira zsugorította az alvadt iszappal borított területeket. Szinte vicces volt, hogy az utolsó nap ez a fene nagy szigor ütötte fel a fejét.
Jobb ötlet híján Aisa elővette a hegedűjét, és játszani kezdett. Mex leült mellé egy virágágyásra és csak úgy nézett ki a fejéből. Nem volt B tervük a napra. Alig fél perce szólt a zene, amikor két rendőt jelent meg.
-       Mától tilos az utcazene. Szedjétek össze magatokat és nyomás!
Aisa nem értette, mióta tilos az utcazene a városban.
-       Gyerünk srácok, ne mondjam kétszer!
Mex feltápászkodott, a lány lesajnálóan a katonákra nézett és gúnyosan mosolyra húzta a száját.
-       Hú, de mekkora veszélyt jelentünk itt mi ketten.
A rendőr elengedte a füle mellett Aisa válaszát és csak ennyit mondott:
-       Meg ne lássalak titeket itt ma még egyszer.
Aisa, aki épp eltette a hangszerét pimaszul ennyit morgott:
-       Mert mi lesz?
A katona megfogta a karját, nem erőszakosan, de erővel. Aisa kirántotta magát a hirtelen jött szorításból.
-       Mert akkor a ma éjszakát a börtönben töltöd, kislány. A frizurádnak mindegy, hogy fésülködsz-e reggel, de lehet, hogy a többi szolgáltatástól nem leszel elájulva.
Mex szelíden megfogta a lány kezét és elindultak. Aisa szeme villámokat szórt, a fiú látott már ennél csúnyább bánásmódot is a törvény megsértőivel. Nem szerette volna, ha a barátnője is elszenved valami hasonlót.
Ahogy befordultak a sarkon, a főtér felé vették az irányt, ahol szokatlanul nagy volt a civil ruhás emberek tömege. Egyértelműen nem a már-már városképhez tartozó lapátolós, maszkos munkások gyülekeztek. Ahogy közelebb értek, látták, hogy a többség kamerával a vállán várakozik.
A tér közepét kordon választotta el, ahol semmi sem volt.
Ezek meg mire várnak? – morogta Mex, csak úgy magának. A válaszra nem kellett sokat várni.
Helikopterek rotorjainak fülsiketítő berregése töltötte be a levegőt. Négy vagy öt gépmadár vijjogott a tömeg feje felett, majd ugrott le egyszerre olyan profin egymás mellé, mint annak a vízi parádénak az idomított delfinjei, amiket Mex egyszer a tévében látott.
Jobb elfoglaltság híján megvárták, mi történik.
A járművek kieresztették a beléjük préselt embereket, hogy újabb kisebb tömeget szippantsanak magukba és már indultak is.
A leszálló kamerások közül néhány épp Mex és Aisa mellett haladt el.
-       Mi történik itt? – kérdezte Mex.
A pasi megállt és komótosan rágyújtott.
-       Megy a show, fiam. Itt a világ cirkusza. Muszáj jól megmutatni.
Mélyet szippantott a cigarettájába és lassan fújta ki a füstöt. A kollégái előrementek, de ő valamiért nem sietett.
-       Hova viszik a helikopterek a stábokat?
-       A hegyre.
-       Minek?
-       Hogy minden stábnak saját felvétele legyen a bánya felrobbantott tározójáról. Bumm! – emelte fel a kezét a férfi teátrálisan. – Csak látnia kell a világnak, micsoda banda az ott fenn, ugye? Na, hát ezért.
Mex hasában, mint egy szú, alig hallhatóan, de egyértelműen zizegni kezdett valami. Valami, amitől felfordult a gyomra.
-       És tegnap miért nem voltak itt, maguk meg az egész propagandagyár felvenni, ahogy a hegyi emberek, mint az állatok, egy perc pihenés nélkül lapátolják a szutykot? Az miért nem érdekel senkit? És mi van, ha tényleg baleset volt?
Kedve lett volna falhoz kenni ezt a pöfékelő nagyokost. A férfi többet látott már a világból, mint ahogy az Mex képzelte.
-       Lassan, fiú! Válogasd meg a csatáidat! Majd rájössz.
Megropogtatta a hátát, kényelmesen megtekergette a nyakát, mintha most ébredt volna.
-       Bűnbakok nélkül nem megy. Felelősök mindig kellenek.
Majd szelídebben hozzáfűzte:
-       Meg ilyen forrófejű kölykök is, akik nem kajálják be a moslékot, amivel etetik őket.
Mint egy régi haver, ökölbe szorított kezével finoman meglökte Mex vállát és továbbállt.

Mex és Aisa aznap még annyira sem figyeltek a Tábornok esti összefoglalójára, mint eddig. Érdekes módon a Hüllő pofázása is olyan volt kicsit, mintha a tv mellett egy rádió is szólna. Az előbbiben a Tábornok, az utóbbiban a Hüllő osztotta az észt.


A fiúnak végre volt valami, volt valaki más, akire figyelhetett, aki úgy vonzotta a testét, mint molylepkét az esti fény, aki úgy szorította és úgy csókolta a sportcsarnok szedett-vedett tábori ágyán, a vérrel borított világ közepén, hogy az agya apró zugaiból kiszorított minden más, ami addig csak zavart. Csak ő volt mindenütt. Mint egy hercegnő, úgy sugárzott. A legmenőbb hercegnő, aki csak létezett.

Fotó forrása: Sarkadi-Szabó Emese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése