2017. április 3., hétfő

34. Pont mint egy drágakő

Mex és Alfonz egymás mellett lépkedve, céltalanul mentek. Egyik sem kérdezett, mindketten a gondolataikba merültek. A város újra zsongott, a monitorok úgy éltek, mint még soha. A vörös iszony jó ürügy volt arra, hogy még nagyobbra és még jobb felbontásúra cseréljék őket. A vörös csík ott sütkérezett a napon, de talán egy hajszállal kevésbé élénk árnyalattal. A tömeg most is körbeállta a monitorokat, de mintha alig észrevehetően, valamivel kevesebben bámulták volna az aktuális katasztrófákat és mintha többen beszélgettek volna egymással. Mexnek legalábbis így tűnt.
Azért nem voltak illúziói. Valahol a világban épp alakul a következő katasztrófa, és akkor majd az a város telik meg közvetítőkocsikkal. A hírek, pontosabban azok valamilyenféle értelmezése pedig hamarosan érkezik Realidadba. És ez így megy, amíg a világ világ.

A vörös iszony természetesen a többség személyes algoritmusában első helyen volt még mindig, de Mexnek esze ágában sem volt újabb híreket szerezni. Elég volt, amit látott, halott, tapasztalt. A feje tele volt ugyan kérdésekkel, de tudta, a válaszokért nem a monitort fogja bámulni. Hogy valóban felelős volt-e a hegyi ember a történtekért? Hogy valóban mind bűnöző-e? Hogy a rendszer mennyiben használta ezt az egészet propagandaként? Mi a Tábornok szerepe az egész históriában? Hogy ez valaha ki fog-e derülni? Nos ezekről Mexnek fogalma sem volt. Viszont már voltak kérdései és nem kért a tálcán felkínált a válaszokból.

A személyes sorsában merült el újra, elraktározva a vörös sár hét napjának minden tanulságát. Jól jön az még.
Mexben valami olyan ajtó nyílt ki, amit már rég befalazottnak hitt, amivel már nem akart foglalkozni, amivel valójában nem is foglalkozott soha. Az ajtó a múlt titkainak szobáján úgy tárult ki, mint ahogy egy hegyi patak tör magának utat a legkeményebb sziklafalban. Évek titkos erejével hömpölygött megállíthatatlanul.
-       Nagyi mennyire erős nő volt – mondta Mex váratlanul.
-       Igen, mindig is az volt.
-       Nem is tudom, mióta nem lát. Én már csak arra emlékeztem, hogy vak.
Alfonz nem válaszolt.
-       Hogyan juthatott apám idáig? – kérdezte Mex halkan. Hangjában együttérzés volt, és szomorúság. – Olyan erős volt. Annyiszor néztem, ahogy dolgozik a műhelyében. Úgy bánt a tűzzel, mintha csak játszana. A puszta kezével hajlította meg a vasat. Mindig úgy csodáltam az erejét és a bátorságát.
-       Amikor édesanyád meghalt, nagyon összetört. Én is próbáltam szót érteni vele. Rám sem nézett, amíg nála voltam. Nagyanyád némán és kitartóan tette a dolgát. Intézett mindent, a temetéssel kapcsolatban, ellátott téged és apádat is, de ő egyre jobban bezárkózott a bánat világába és egyre jobban zárt ki minden mást maga körül.
-       Elpusztíthatatlannak hittem.
-       Tudod, fiam, épp úgy, mint némely drágakő, minél keményebb valaki, annál könnyebben törik.

Mex és Alfonz pont annál a parknál álltak, ahol először találkoztak. A tavasznak van egy napja, amikor még barnák és kopaszak az ágak, de már dereng körülöttük a zöld. Mintha mielőtt megszületne egy bimbó, a színe és az illata már önálló életre kelt volna. Az ezer és ezer születő bimbó zöld ereje ilyenkor összeadódik és lebeg a fa körül.

-       Apád nem hitte el, hogy túl lehet élni anyád halálát. Én nem hibáztatom, elveszíteni őt semmihez sem fogható veszteség – mondta Alfonz szinte magának. – Két doboz Yzefront vett be, hogy mielőbb múljék a fájdalom. Ennyi pirula az egész élet minden fájdalmát eloszlatta, de vele együtt vált köddé minden és mindenki. Eleinte csak egyre többet aludt, egyre gyakrabban és mélyebben. Aztán már azt a kevés időt, amíg ébren volt, is azzal töltötte, hogy megfelelő mennyiségű Yzefronra tegyen szert. Alig két héttel anyád halála után nagyi látta, hogy innen már nincs visszaút. Fel akart készíteni téged, meg akart óvni téged, ezért találta ki, hogy írj apádnak egy levelet. Gondolta, így ő kap egy utolsó esélyt, mielőtt elmegy és te is beszélhetsz még egyszer vele utoljára. Hitt a csodában, hogy a hangod, a kettőtök jelenléte még akár vissza is fordíthatja a visszafordíthatatlant. Nem így történt. Aztán váratlanul te is megkaptad a magad gyerekadagját egyszer, amikor ő nem volt ott, hogy megvédhessen. Nagyon szeretett volna, de nem tudott megmenteni. Nem lehetett melletted minden pillanatban, pedig mindent megtett, hogy így legyen. A többit már tudod.
Igen, a többit Mex már tudta.

Nagyon szippantott a levegőből és lassan fújta ki.
-       Két nap múlva telihold, fiam. – mondta Alfonz.
-       Tudom.
-       Nagyon szeretném, hogy sikerrel járj, de nem tehetek többet érted.
Mex csak bólintott. Tudta, hogy most már rajta a sor.
-       Mindent megmagyaráz a múltad, hogy miért jutottál el oda, ahová. Azt hitted, nincs jövőd. Senkinek nincs joga hibáztatni semmiért, de most minden esélyt megad a jelened, hogy ezen változtass.

Fotó forrása: Töttös Márk



A két férfi egymásra nézett. Alfonz a kezét nyújtotta, Mex elfogadta és megszorította. Ahogy elengedték egymás kezét, Mex észrevett valamit. Mindkettőjük tenyeréből eltűnt a rajz. Alfonz sárkányszárnya és az ő szabad farkasa is semmivé lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése