2017. április 6., csütörtök

35. Az utolsó álompróba

Az Uralkodó haja egy árnyalattal sötétebb kék volt, mint az Uralkodónőé. Szürke és fekete vonalak tekeregtek hosszú tincseiben, pont, mintha a megvadult tenger hullámai csapkodnának az arca körül. Mex nem félt tőle, viszont tisztelte az erőt és a tudást, amit sugárzott.

Fotó forrása: Rozalinda Pose

A hely, ahol találta magát rögtön elalvás után, olyan volt, mint egy barlang. A falakon kristályok verték vissza annak a néhány fáklyának a fényét, ami a barlang öt sarkában égett. A teremnek csillag alakja volt, fejük felett hatalmas kupolával.
Az Uralkodópárt mintha viaszból formázták volna meg. A bőrük tompa és matt volt, mintha saját maguknak öltöztek volna egy farsangi bálon.
-       Mutasd a tenyered! – parancsolta a fiúnak.

Mex vigyázban állt, kitárta és felé emelte a tenyerét. Tiszta volt és erős, akár a tekintete. Mintha kisiskolás lett volna újra, olyan valószínűtlen volt a helyzet. Az Uralkodó alig láthatóan elmosolyodott. Mex nem értette, miért, de nem kérdezett semmit. Az iménti mosolyt talán a gúny hívta életre, minden esetre egy rövid másodpercen belül nyoma sem maradt a férfi arcán. Újra szigorú lett és távoli.
-       Az, hogy találkozhatsz velem, már önmagában is érdem. Kevesen jutnak a színem elé.
Várt néhány másodpercig, hogy szavai tényleg eljussanak a fiú tudatáig.
-       Ez még azonban semmi.
Mex érezte a hatalmat, ami az Uralkodóból áradt, olyan érzés volt, mintha egy jeges barlang bejáratánál állt volna. Hömpölygött felőle valami fekete fagy, megállíthatatlanul.

-       Az életed a tenyeredben van. A szíved vonala újra jól látható, de még jobban látsz az eszeddel. Úgy nézel a világra, mint a ragadózók. Az életvonalad rövid, lehet, hogy most megmenekülsz, de ez csak egy kis előnyt ad neked. A sorsod elől nincs menekvés. Csak egy szereplő vagy egy nagy sakkmester tábláján. Egy feláldozható, lecserélhető, jelentéktelen fiú. A tenyered nem hazudik. Ne gondolj többet magadról, mint amire születtél. Nem te vagy, akire vártunk.
Az Uralkodó minden érzelemtől mentesen nézte még egy pár másodpercig a fiút, majd lassan megfordult és elindult. Elmondott mindent, amit el akart mondani.

Az Uralkodónő maradt, nem tűnt sem szomorúnak, sem bátorítónak, mint az eddigi próbák alkalmával. Mintha csak tudás, és kíváncsiság lett volna az arcán.
Mex először csalódottságot érzett. Tényleg az életéért vívott küzdelem után ennyi a jutalma? A szerencsés középszerűség vár rá az életben. A csalódottságot aztán az üresség váltotta fel. Valami új, de a régi életéből ismerős érzés, a minden mindegy hangulata, ami évekig tartotta fogságban az életét. Az Uralkodó alig tett meg pár lépést, mikorra megszégyenített lelkében a düh kezdte járni vad táncát. Meg tudta volna ölni ezt a bölcs szörnyeteget. Érezte, hogy a harag a nyakán keresztül zubog fel az agyába, hogy ott elborítson mindent. Keze ökölbe szorult, lassan kifújta a levegőt, pupillái apró pici pontok lettek.
Az Uralkodó még arra sem méltatta, hogy féljen tőle. A szavai és a tény, hogy védtelen hátát mutatva, semmibe véve a fiút, komótosan távolodott, megalázta őt. Eddig olyan harcokba csöppent, amikről ő döntött, hogy megvédi-e magát, hogy egyáltalán kiáll-e önmagáért.
Megalázták. Most még annyi figyelmet sem kapott, mint egy eltaposnivaló préda.
Leszegte a fejét.
És akkor hirtelen meglátta, hogy egy tükrön áll. Meglátta ökölbe szorított kezeit, homlokába hulló tincseit és saját dühös szemeit. Ez mintha hideg zuhanyként hatott volna.
Mintha valaki csettintett volna ebben a hipnotikus állapotban, amitől magához tért. 
Mex váratlanul, jóízűen és hangosan elnevette magát.

-       Egy nagy francot.

Senki sem kérdezett ugyan vissza, de a csend tolmácsolta az Uralkodó döbbenetét. Mex izmai ellazultak, testtartása nem emlékeztetett többé az iménti feszes merevségre.
-       Baromság ez az egész.

Az Uralkodó megállt. Nem fordult meg, de a jobb válla fölött visszasandított a fiúra.
-       A tenyeremben lévő vonalak szerint már rég halottnak kéne lennem. Ez egy gigantikus marhaság. Teszek a vonalakra, meg a hókuszpókuszra. Én irányítom az életem. Ha már idáig eljutottam, nem fog ezzel a baromsággal megállítani.
Mex hangja elszánt volt és őszinte. A dühe elszállt, az életkedve visszatért, a félelem messziről elkerülte.
-       Hamarabb kellett volna ijesztgetni. Most már nem érdekel. Én döntök a sorsom felől – tette hozzá komolyan és határozottan. – Én már döntöttem.
A férfi hajából eltűntek a sötét hullámok, mintha a szél, ami a víz felszínét felkorbácsolta, csendes lenne újra.

-       Jegyezd meg jól, amit most mondtál, Mex. Ezekre a szavakra még szükséged lesz az életben - mondta az Uralkodó.

Ezzel határozott lépésekkel elindult kifelé a barlangból.
Mex a tükörben még látta, hogy a férfi szája halvány, de elégedett mosolyra húzódik.

Ezek szerint kiállta a harmadik, az utolsó próbát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése