2016. október 10., hétfő

5. Hüllő kontra Yzefron

Nehéz ebben a világban. Nem elég, hogy az emberek szemét a legapróbb vércseppekig részletezve elöntötte a valóság minden bánata, katasztrófája és szörnyűsége, ott van még a Hüllő is. 
Hogy azért született-e, mert a város lakói minden szörnyűséget beengedtek a fejükbe, vagy mindig is ott volt, csak várta, hogy szellemiségét valaki kiengedje a palackból, nem tudja senki.
Suttogva vagy ordítva, de mindenkihez utat talált, amióta Históriában elfelejtették a mesélést.


Fotók forrása: Sarkadi-Szabó Emese, Pixabay

A Hüllő becsukta a szemét és koncentrált. Erősen koncentrált. Hatni tudott az elmére, támadta a gondolatokat. Lehetetlen volt őket nem meghallani. Kitartóan, mintha csak az egy slag lett volna automatára állítva, locsolta a világot kéretlenül és megállíthatatlanul a mocsokkal, ami a fejéből áradt. A Gondolatai egyszerűek voltak, szinte nevetségesen egyszerűek. Alany és állítmány. Alig valami magyarázat. Egy kijelentés. És pont ettől volt maró és gyilkos, hogy egy tényt közölt. Egy olyan tényt, amin nem lehet, nem szabad, nem érdemes változtatni.

Az üzenet kikerülte az emberek fülét és egyből a fejükbe hasított. A fejből aztán a kába tompaság továbbáradt a test felé. Ólomból készült mellényt tett a gyenge mellkasra, fájdalmasan nehéz csizmába erőltette a lábat és követ akasztott a megfáradt nyakba. Alig lehetett ellene védekezni.
És a szív, ez a szegény, magányos kicsi szerv, egyre nehezebben bírta rá a testet, hogy lépjen, lélegezzen, emelje fel a fejét, de legalábbis menjen tovább. Minden dobbanást emberfeletti küzdelem előzött meg.

A Hüllő gondolatai kitartóan érkeztek. Nem voltak tekintettel senkire és semmire. Néha sokáig zubogott belőlük ugyanaz az állítás, néha csak pár percig, pár nagyon nehéz percig.

Add fel! Nem vagy rá képes. Vesztes vagy. Nem menekülsz. Nem fog sikerülni. Nem fog sikerülni. Nem fog sikerülni.

És így tovább....

Senki sem tudott elbújni előlük. A legkegyetlenebb propaganda volt a világon. Fejre célzott, mint egy lelketlen orvlövész. Nem tudhatta senki mikor és honnan érkezik a támadás: a háztetőről, a tévéből, a katedráról, az újságokból vagy pont a saját otthonunkból? A Hüllő egyszer csak becsukta a szemét és gondolt. Pont .

Az Yzefron segített. Ahogy tompította a fejet, halkultak a hangok, de legalábbis egyre kisebb erővel verték az ajtót. Az Yzefron csodálatosan segített. Csak minden támadásnál azonnal be kellett venni. Egy kis késlekedés már nagyon fájt. A dózist mindenki maga emelte, a támadás intenzitásának függvényében, de volt, aki már a Hüllőre gondolt és a kis sárga pirulához nyúlt.


Mex már régen hallotta a Hüllő hangját. Gyerek volt még, alig emlékezett rá. A szülei halála körüli napokban. Már tompult az emlék, de a hideg futkosott a hátán, ha valamiért eszébe jutott. Drága, jó Yzefron! Mindig segített. Mindig ott volt.

Mex nem tudott elég hálás lenni a szerért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése